Peter van den Bos over zijn liefde voor Power BI

Peter van den bos power bi

Kennispartner Peter van den Bos

Peter van den Bos heeft de ontwikkeling van Power BI op de voet gevolgd. In de afgelopen tien jaar heeft hij zich gespecialiseerd in de BI-stack van Microsoft, omdat hij al snel besefte dat de software “alles biedt wat een moderne organisatie nodig heeft”. Als kennispartner van Kasparov Finance & BI ondersteunt hij onze consultants en verzorgt hij regelmatig ontbijtsessies voor relaties. 

Ooit was Peter elektricien in de tuinbouwkassen rond Naaldwijk. Toen hij op dat werk was uitgekeken, kwam hij bij een service provider terecht. Hij wist alles van bekabeling en omdat hij veel klanten over de vloer kreeg, groeide hij door naar de rol van database marketeer. Daar werd Peter gegrepen door de enorme potentie van BI.  

“Van platte data nuttige informatie maken. Dat zag ik als een grote kans, het was liefde op het eerste gezicht. En in feite is het nog altijd de kern van ons werk. Data waren afzonderlijke silo’s op verschillende afdelingen van een bedrijf, niemand combineerde ze met elkaar. Vóór Power BI duurde het soms een hele nacht om een query uit te voeren. En dan moest je analyse ervan nog beginnen. Nu duurt dezelfde opdracht dertig seconden. Dat biedt ongekende mogelijkheden.”

Maar, waarschuwt Peter, je moet ze zelf ontdekken. “Vergelijk het maar met ruwe olie. Die moet je verwerken om er waardevolle producten mee te maken, van benzine tot plastic. In die zin is data de nieuwe olie. Je kunt er de mooiste inzichten real time mee creëren: snel reageren op de markt, prijzen, inkoop, voorraadbeheer. Een echte game changer. 

Ahold heeft jarenlang data verzameld via de Bonuskaart. Dat is goud waard. Men weet alles over de klant en kan daarop slim inspelen. Als je weet wie, wat, wanneer koopt, kun je spelen met de prijzen. En het mooie is, dat “speelgoed” is voor iedereen beschikbaar en bereikbaar. Máár: Je moet de basis goed op orde hebben: het datamodel. Als je zomaar wat invoert, kunnen de consequenties desastreus zijn. Dan zijn je managementkeuzes op drijfzand gebaseerd.” 

Ons team van BI Consultants staan dan paraat, maar liever helpen we natuurlijk aan de voorkant: KPI’s benoemen, een goed datamodel opzetten, het dashboard bouwen. In de Power BI Ontbijtsessies  probeert Peter de basis uit te leggen, liefst in interactie met deelnemers. “We kunnen veel in anderhalf uur. De meeste ogen zijn dan wel geopend. Sommigen gaan er zelf mee aan de slag, anderen kiezen voor co-creatie met ons team. Wij doen het echt samen met de klant, zodat ‘ie zelfstandig verder kan als wij weer vertrekken.” 

Wij houden jou op de hoogte