De vraag naar finance professionals - met name controllers - is de afgelopen jaren ontzettend hard gestegen en blijft stijgen. Wat echter opvalt, is dat financial controllers en business controllers in de praktijk nog wel eens verward worden met elkaar. Ze vallen tenslotte allebei onder de noemer ‘control’ en hebben vaak dezelfde opleidingsachtergrond. Toch zit er wel een degelijk verschil tussen deze twee functies. In deze blog ‘business controller vs. financial controller’ vertellen we je graag meer over de verschillen én overeenkomsten.

Wat doet een financial controller?

Een financial controller is iemand die dol is op cijfers en feiten. En houdt zich daarom bezig met alle mogelijke financiële rapportages, de maandafsluitingen, consolidaties, aangiftes en jaarcijfers van een organisatie. Oftewel: waar staat de organisatie nu? Deze informatie vormt de basis voor de voortgang van het bedrijf. Je bent voortdurend het verleden aan het verwerken tot een actualiteitscheck.

Maar een financial controller werkt zeker niet alleen. In de complexe zoektocht om de juiste cijfers te achterhalen, moet je overal wat kennis van hebben of weten waar je de juiste info kunt ophalen. Daarom werk je veel samen met andere financiële collega’s en ondersteun je - als bewaker van de financiële cijfers - het management en de directie. Je kunt je dus wel voorstellen dat financial control een hoge mate van nauwkeurigheid vergt.

Wat doet een business controller?

Een business controller gebruikt op zijn beurt de cijfers en rapportages van de financial controller om vooruit te kijken. Hij of zij geeft strategisch advies aan de directie en het management over de optimalisatie van het bedrijf. Denk hierbij aan zaken als efficiency, winst, uitbreiding, financieringen, sales en de liquiditeitspositie. Een business controller interpreteert de beschikbare cijfers en gebruikt ze om te sturen. Hij of zij stelt zich de vraag: wat nou als? En draait graag aan de knoppen. Dat vraagt om een out of the box mindset, maar hij of zij heeft wel behoefte aan harde feiten als vertrekpunt.

De overeenkomsten

Het is wel duidelijk dat zowel een financial controller als een business controller beide van controle houden. Daarnaast zijn beide controllers goed in het beheren van inzichten en hebben graag grip op de situatie.

Business controller vs. financial controller: de grote verschillen

Wanneer het om de verschillen gaat tussen deze twee functies, komt het eigenlijk hierop neer: waar een financial controller terugkijkt en vooral bezig is met het hier en nu, kijkt een business controller juist naar de toekomst. De een houdt van aantoonbare feiten en het aanbrengen van structuur, waarbij de ander het leuk vindt om de voorspellen en te sparren.

business controller vs financial controller

Welke controller rol past het best bij jou?

Studenten roepen al snel dat ze business controller willen worden, omdat dit zo interessant klinkt. Maar wat als je gewoon heel blij wordt van het opleveren van juistheden en feiten? Wat vaak wordt vergeten, is dat een financial controller de financiële basis legt voor de rest van de organisatie en als eerste de trends en ontwikkelingen ziet binnen de cijfers. De financial controller bewaakt de actuele situatie en brengt dit in kaart. Dit is net zo belangrijk als bepalen waar we naartoe gaan. Er moeten tenslotte veel beslissingen worden genomen op basis van deze feiten en cijfers. Als financial controller weet je precies hoe de cijfers tot stand komen en ben je dus het aanspreekpunt als er afwijkingen zijn.

Ongeacht de soort functie; een vak als controller vraagt om ervaring. Het is belangrijk om te weten hoe processen verlopen en welke routes er bewandeld moeten worden. Je zal eerst als rechterhand of junior starten voordat je de volgende stap kunt maken. En zelfs dan zegt de soort organisatie nog veel over de hoeveelheid ervaring die je nodig hebt of hoe complex de functie als business controller of financial controller is.

Wat je verder nog moet weten

Wat ons opvalt is dat beide functies steeds meer te maken krijgen met Big Data, BI en Financial Performance Dashboards. Deze tools geven meer inzicht in cijfers en rapportages, waardoor het steeds makkelijker wordt om keuzes te maken en de juiste koers te varen. Daarom vinden we het bij Kasparov Finance & BI belangrijk dat onze finance professionals steeds meer leren werken met tools op het gebied van BI. Hier besteden we veel aandacht aan in onze BI & Finance Akademy en ook jij kan hier van profiteren. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe Interim Finance Professionals die er klaar voor zijn om hun carrière een flinke boost te geven. Laat je door ons begeleiden naar een functie als controller en kom er gaandeweg zelf achter waar jouw passie en kracht ligt: bij financial control of business control.

Past een interim functie minder goed bij jou, maar wil je wel graag aan de slag als controller? Ook dan kunnen we je van dienst zijn. Bekijk hier ons aanbod financial control en business control vacatures.