Bier en Ballen Festival

Een eredienst in de voetbalkerk aan de singel in Breda

BREDA - Bier en Ballen. Twee woorden waarop een flink deel van de bevolking direct aanslaat, ongeacht welke variant van deze combinatie bij het horen ervan op het netvlies verschijnt. In Breda staan de woorden sinds 2013 garant voor een voetbalfeest dat in de wijde omgeving zijn gelijke niet kent. Zaterdag werd onder tropische omstandigheden voor de tweede keer onder de Watertoren Bier en Ballen XL georganiseerd.

Evenement details

Watertoren Kasparov - Breda

Het bijna negenhonderdkoppige publiek geniet van de verhalen van grootheden van het veld als Willem van Hanegem, Youri Mulder en zijn vader Jan Mulder. Maar tien uur in de buitenlucht vraagt om meer dan een verzameling spreekbeurten. Klinkende namen als Meindert Talma, Katinka Polderman en Frank Lammers voorzien de dag van de broodnodige diversiteit. De voetbalcultuur staat centraal. Oude shirts, klassieke snorren, clubliederen. Ze zijn vandaag belangrijker dan de buitenspelval. 

Satire
Als het derde deel van het programma rond half negen van start gaat, is het nog altijd broeierig op het terrein. Op het podium wordt Hélène Hendriks geprezen voor haar verkiezing tot beste sportjournalist van het jaar. 

Jong en oud, man en vrouw het is een mooie mix daar onder die watertoren. Het valt samen met het Nederlands elftal dat zich deze middag plaatst voor de halve finale. Het wordt door kinderboekenschrijver Eus Roovers gevierd met een plat en bot verhaal waarin hij teruggrijpt op 'klassiekers' als lekkende tampons, nagels vijlen en het onvermogen tot achteruit inparkeren. Satire of niet, de reacties uit de tent geven aan hoe lang de weg naar de acceptatie van de vrouwenvleugel nog altijd is. 

De aangekondigde speciale gast blijkt een schot in de roos. De oud-trainer van de plaatselijke voetbalvereniging Stijn Vreven wordt minutenlang toegezongen. Acteur Frank Lammers sluit de avond af. Maar alle sympathie ten spijt, het zingen van het PSV clublied gaat te ver. 

Een bezoeker draagt een shirt met daarop de tekst Footbal is my religion. Het vat de dag goed samen. Voetbal is meer dan een sport, het is een deel van onze cultuur. Het laat je nooit in de steek en het is er altijd. Precies dat werd er gevierd tijdens deze eredienst in de voetbalkerk aan de singel..

Hoofdsponsor Kasparov, veel dank iedereen!

Aftermovie: https://www.facebook.com/bierenballen/videos/535844896951833/

Foto's door Marco Magielse.

Verslag door Chris Stadhouders (BN DeStem, 2019)

Wij houden graag events