K-sparren 2024 | GET REAL

K-sparren sprankelt tijdens topeditie

In een afgeladen Theater de Bussel beleefde K-sparren 2024 een sprankelende editie. Een dik recordaantal gasten (500!) luisterde geboeid naar uiteenlopende verhalen, allemaal even actueel, persoonlijk en tekenen van deze tijd. Onder leiding van dagvoorzitter Welmoed Sijtsma bleek veel mogelijk op het netwerkevent van Kasparov Finance & BI, KPMG en Meijburg & Co, dit jaar onder het motto ‘Get Real’.

Neem bijvoorbeeld het opmerkelijke duo Sonny de Leeuw (19) en Wouter de Vries (65), student en zijn docent, die AI behandelden: Is het een beste vriend of ‘terminator’? Ondanks gevaren van ‘zombificering’ en ‘dopaminisatie’ geloven zij dat we vriendschap zullen sluiten met de ene app die straks overblijft, en ons leven aangenamer maakt. AI kan al een uitstekende correlatiematrix van van een jaarrekening maken én meteen mooi presenteren. Extreem efficiënt, en in andere toepassing misschien wel de redding van het zorginfarct.

Toen had Mathijs Bouman ons al bijgepraat over de financieel-economische actualiteit en geopolitiek: “We hebben meer vacatures dan werklozen en de productiviteit stijgt nauwelijks meer. Armoedige groei, omdat we op vrijdag vrij willen zijn. Gaat AI dan zorgen voor de lang voorspelde exponentiële groei van efficiëntie? Studies laten een hogere productiviteit van zo’n 14 procent zien. En het werkt nivellerend: Matige medewerkers gaan communiceren als hoog effectieve.

In het jaar van de Grote Verkiezingen vertelde correspondent Michiel Vos over zijn ervaringen in de VS, en specifiek hét post truth moment: de bestorming van het Capitool. “Het is een beetje donker geworden in Amerika. We zijn alleen met onszelf bezig en experimenteren met chaos. Normale debatten zie je niet meer. People don’t want the facts, they just want to believe.”

Ook aanwezig was voetbaljournalist Sjoerd Mossou. Of hij ons kon helpen de EK-poule in te vullen? “Voetbal is heerlijk onvoorspelbaar, je kun het net zo goed mijn schoonmoeder vragen. De marges zijn enorm klein, wedstrijden worden beslist door gemiddeld 12 schoten op doel. Puur toeval speelt een grote rol, de beste wint lang niet altijd.” Tot slot tóch de hamvraag: Maakt Oranje een kans? “Ik denk dat het hetzelfde kan aflopen als met NAC dit seizoen.”

Foto's door Edwin van Zandvoort, aftermovie door Lorenzo de Bever.

Evenement details

Theater De Bussel, Oosterhout

Wij houden graag events