Detachering is een vak apart

Kasparov watertoren

Detachering is niet meer weg te denken op de moderne arbeidsmarkt. Het heeft een volwaardige plek ingenomen naast het traditionele dienstverband en uitzenden. Dat is niet zo vreemd, want detachering beantwoordt aan belangrijke wensen van zowel opdrachtgevers als financials. Beiden vragen om flexibiliteit in de arbeidsrelatie, enerzijds om in te spelen op een veranderlijke markt, anderzijds om in alle vrijheid een carrière op te bouwen. Detachering is dus populair, maar wij merken dat de achtergronden ervan nog niet overal helder zijn.


Een groot misverstand over detachering is dat het een verkapte vorm van uitzenden zou zijn. Heel begrijpelijk, want er zijn veel overeenkomsten voor een opdrachtgever. Die maakt tijdelijk gebruik van een arbeidskracht, van wie de bemiddelaar de werkgever is. Dat klinkt als uitzenden. Bovendien valt detachering (vooralsnog) onder de ABU-wetgeving voor de uitzendbranche. Niet zo vreemd dus, dat opdrachtgevers er ook dezelfde verwachtingen van hebben. Maar er zijn ook fundamentele verschillen.


Zo hebben doorgaans uitzendkrachten geen ‘vast’ contract, krijgen ze alleen gemaakte uren betaald en kunnen partijen per direct van elkaar af. Onze Interim Financials staan wél onder contract. Ze ontvangen een salaris, ongeacht of ze bij een opdrachtgever aan de slag zijn. Bovendien investeren we op diverse manieren in hun carrière, met continue coaching en ontwikkeling.

De investering begint al bij de werving, want hoogopgeleide, ambitieuze financials zijn schaars. Al in de collegebanken laat Kasparov zich nadrukkelijk zien. En we investeren flink in de mensen die we aannemen. Met Kasparov College bieden we een breed programma aan trainingen, met een geaccrediteerd diploma Business Partner Finance & Control tot gevolg. Kortom, onze gedetacheerden verdienen zich op de lange termijn terug.

Daarom kunnen wij een Interim Financial niet ‘zomaar’ laten vertrekken naar een opdrachtgever. Voor een uitzendkracht geldt vaak alleen een behaalde urennorm, maar de overname van Interim Financials is nooit onze intentie. De medewerkers vormen ons kapitaal. Van iedere afzonderlijke financial hebben wij een ‘omzetverwachting’. Wil een opdrachtgever hem overnemen, dan raakt dat ons financieel. Dat verklaart de overname-fee. Natuurlijk willen wij een goede relatie met onze klant en willen wij geen financial in de weg zitten. Maar wie detachering serieus neemt, begrijpt dat wij onze belangen beschermen.


Om een beter begrip te creëren, heeft Kasparov zich aangesloten bij de Vereniging van Detacheerders Nederland. Die wil een sterk, gezamenlijk geluid laten horen als hard groeiende branche en het gesprek aangaan over de inrichting van de (flexibele) arbeidsmarkt. Uiteraard staan we onze relaties graag te woord, altijd vanuit de intrinsieke wens om waarde toe te voegen.

Wij houden jou op de hoogte