Latest in Power BI juli

Latest power bi juli 2020 kasparov financials

Steeds meer bedrijven stappen over op Power BI van Microsoft. En steeds meer klanten mogen wij daarin begeleiden. Even wennen natuurlijk, als je zo’n beetje bent vergroeid met Excel. Gelukkig werkt de software heel intuïtief en kun je er snel mee uit de voeten. Power BI groeit voortdurend in mogelijkheden en toepassingen.

Elke maand komen er nieuwe features; 16 juli was het weer zo ver. Laten we de nieuwe functionaliteiten eens op een rijtje zetten in een nieuwe The latest in Power BI.

kleurenschaal legenda power bi

Kleurenschaal legenda

Met de kleurenschaal legenda kun je een extra dimensie toevoegen aan je visualisaties. In onderstaande (fictieve) afbeelding laten we de omzet per maand zien in de balkjes en gebruiken we de kleurenschaal om het aantal verkopen te laten zien. Doordat we de kleurenschaal in de legenda kunnen toevoegen, is duidelijk wat de kleuren inhouden en wat de range in het aantal verkopen is. 

Als je de balkjes met een kleurenschaal opmaakt, kun je de kleuren niet meer opsplitsen op basis van een categorie. De balkjes kunnen maar op één manier worden opgemaakt. 
 

opmaak van slicer header kasparov

Opmaak slicer header

In de standaard slicer van Power BI kan nu de slicer header op dezelfde manier worden aangepast als de standaard visual titel. 

verbeteringen Q&A synoniemen toevoegen

Verbeteringen Q&A

Voor de Q&A visual kun je synoniemen toevoegen voor kolommen en measures. Deze synoniemen kunnen gebruikt worden tijdens het stellen van de vraag in de Q&A visual. Om een beter overzicht te creëren, is in de Q&A setup ‘Field synonyms’ toegevoegd. Hierin kun je alle synoniemen voor tabellen en velden toevoegen en verwijderen. Power BI stelt nu zelf ook synoniemen voor op basis van reeds toegevoegde synoniemen, maar ook op basis van veldnamen die je hebt gewijzigd in je rapporten.

azure maps visual preview

Azure maps visual (preview)

De Azure maps visual is beschikbaar als preview en hiermee kun je een kaart visual meer customizen. Je kunt de standaard bollen op de kaart laten zien, maar ook gebruik maken van 3D Bar charts. 

Daarnaast kun je zelf extra lagen toevoegen, zoals bijvoorbeeld geografische data en verkeersdata. 

azure maps visual preview

Financiële functies toegevoegd aan DAX

In deze update zijn 49 nieuwe financiële DAX-functies toegevoegd. Deze waren al beschikbaar in Excel, maar nu ook in Power BI. Hiernaast de lijst met alle functies:

FV DB ACCRINT PDURATION DOLLARFR
PMT EFFECT INTRATE AMORDEGRC ODDFPRICE
PV NOMINAL SYD COUPPCD ODDFYIELD
RATE SLN COUPDAYS PRICEDISC ODDLPRICE
PPMT MDURATION TBILLPRICE TBILLEQ ODDLYIELD
IPMT DDB YIELDDISC VDB PRICEMAT
NPER PRICE ACCRITNM AMORLINC RECEIVED
YIELD CUMPRINC COUPNCD COUPBAYSBS TBILLYIELD
CUMIPMT DURATION DISC COUPDAYSSNC YIELDMAT
RRI ISMPT DOLLARDE COUPNUM  

 

automatisch detecteren data typen

Automatisch detecteren data typen

Wanneer je een ongestructureerde databron (zoals een Excel-bestand) in Power BI laadt, worden de datatypen al voor je gegenereerd. In sommige gevallen is dit niet wat je wilt en voortaan kun je dit uitzetten in het optie-menu: 

preview features options kasparov financials

Preview?

Sommige nieuwe features zijn als preview beschikbaar. Dit betekent dat Power BI de feature beschikbaar stelt met de kanttekening dat het mogelijk nog niet optimaal werkt en dat feedback welkom is. Om de preview-features aan te zetten, ga je via File naar Options and settings en kies je voor Options. Er opent een nieuw scherm waarin je kies voor Preview features:

Wij houden jou op de hoogte