The latest in Power BI mei

the latest in power bi mei

The latest in Power BI

Steeds meer bedrijven stappen over op Power BI van Microsoft. En steeds meer klanten mogen wij daarin begeleiden. Even wennen natuurlijk, als je zo’n beetje bent vergroeid met Excel. Gelukkig werkt de software heel intuïtief en kun je er snel mee uit de voeten. Power BI groeit voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. Daarom leek het ons geen gek idee om regelmatig een update te geven van The latest in Power BI. Laten we eens kijken naar de ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal.

small multiples power BI the latest power BI

Small Multiples (preview): gridlines and background colors

In onze vorige blog The latest in Power BI januari hadden we Small Multiples al vermeld. Power BI werkt verder aan deze preview en heeft gridlines en background color controls toegevoegd. Hiermee kun je duidelijk het verschil weergeven tussen meerdere kleine visuals.

color picker kasparov latest power bi

Color picker

Het kiezen van kleuren is na deze update makkelijker dan ooit. De kleurstalen staan verder uit elkaar, waardoor het makkelijker is om de kleur te vinden die je nodig hebt. In het “More colors” scherm kun je, naast een HEX-waarde, nu ook een RGB-waarde kiezen.

Hiernaast een vergelijking van voor en na de update.
 

nieuwe veldenlijsten Power BI

Nieuwe veldenlijst

In de modelweergave heeft de layout van de veldenlijst een make-over gekregen. Power BI zet nu, net als in de rapportweergave, verschillende icoontjes bij de velden. Hierdoor zie je in de modelweergave in één oogopslag met welk type dataveld je te maken hebt.

lijngrafriek met contanste verticale lijn

Lijngrafiek met constante verticale lijn

Het is nu mogelijk om in een lijngrafiek een constante verticale lijn weer te geven. Uitgangspunt is dat het dataveld op de horizontale as continu verdeeld is (dataveld kan in theorie elke mogelijk waarde zijn, zoals bijvoorbeeld de datum). Enorm handig om een belangrijk moment in tijd weer te geven. De constante lijn kan toegevoegd worden in het analytische menu. 

Nieuwe DAX-functie: IF.EAGER

Bij grote datasets (van miljoenen regels) kunnen DAX-functies het verschil maken in termen van performance. Op het eerste oog lijken sommige functies op elkaar, maar onderhuids voert het systeem ze heel anders uit. Nieuw is de efficiënte variant van de IF-functie genaamd IF.EAGER. In tegenstelling tot de IF-functie, wordt de logische voorwaarde maar één keer getoetst. Het systeem slaat de uitkomst vervolgens op in zijn werkgeheugen, om deze bij iedere vervolgactie op te roepen. IF.EAGER wordt op dezelfde manier geformuleerd als de IF-functie: Functie = (Logische test; Waarde als waar ; Waarde als onwaar). Microsoft adviseert om de IF.EAGER enkel te gebruiken wanneer getallen worden vergeleken en de performance van het rapport voor verbetering vatbaar is.

nieuwe dax functie if.eager

DAX-functie Calculate filters werken makkelijker

Stel, je wil een measure maken die de omzet weergeeft van alle rode broeken in de maat xl. Je komt dan al snel uit bij de calculate-functie in DAX. Voorheen was het noodzakelijk om een “Filter(ALL” tabel filter toe te voegen. Microsoft heeft dit vergemakkelijkt en nu volstaat enkel de “| |” (Rood of XL) of “&&” (Rood en XL). De “Filter(ALL” wordt er nu door het systeem op de achtergrond omheen gezet. Makkelijk toch?

Power Automate for Power BI (preview)

De Power Automate-visual is daar! Eindgebruikers willen vaak handelen op basis van de inzichten die ze krijgen bij het verkennen van een Power BI-rapport. En vaak gebeurt de actie daarbuiten (bijvoorbeeld een notitie verzenden, een taak maken, de gegevens kopiëren). De makers van de rapporten willen vaak ingebouwde automatisering voor hun gebruikers, maar moeten ervoor zorgen dat deze binnen de context van de selectie van de eindgebruiker valt. 

Met deze Power Automate-visual kunnen eindgebruikers een geautomatiseerde stroom uitvoeren, allemaal bínnen het Power BI-rapport. Bovendien kan de stroominvoer dynamisch zijn op basis van de filters die door de eindgebruiker zijn ingesteld. Met Power Automate voor Power BI gaan de eindgebruikers met één klik op de knop van inzicht naar actie.

new shape experience kasparov Power BI

New and improved shapes

Al enige tijd kunnen we in Power BI maar een beperkt aantal vormen invoegen. Daar is sinds de update van april verandering in gekomen. Voorheen waren er maar vijf verschillende mogelijkheden. Momenteel zijn er veel meer vormen ter beschikking.

Daarnaast zijn er ook nieuwe formatopties voor tekst, ronde randen voor afgeronde hoeken, schaduweffecten, gloweffecten en vorm- en tekstrotatie.

invert axis and continuous axis sorting kasparov

Invert axis and continuous axis sorting

Power BI introduceert een nieuwe mogelijkheid om in lijn-, staaf-, kolom-, vlak- en combinatiediagrammen de waarde van de assen om te keren. Hierdoor kan men de richting waarin de as wordt weergegeven omkeren: positief naar onder en negatief naar boven.

Good to know

Microsoft is gestopt met de ondersteuning van Power BI Desktop voor Windows 7. Dit betekent dat Power BI Desktop niet meer optimaal werkt en de dataveiligheid niet meer wordt gegarandeerd. Vanaf heden wordt enkel Windows 8.1 en nieuwer ondersteund. Verder zal Power BI niet langer worden ondersteund in Microsoft Edge Legacy (vanaf 9 maart 2021) en Internet Explorer 11 (vanaf 17 augustus 2021). Wil je Power BI in Microsoft Edge blijven gebruiken, download dan de meest recente versie van Microsoft Edge.

Wij houden jou op de hoogte