Latest in Power BI september

Latest in Power BI september

Steeds meer bedrijven stappen over op Power BI van Microsoft. En steeds meer klanten mogen wij daarin begeleiden. Power BI groeit voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. Daarom geven wij regelmatig een update van The latest in Power BI. 

Hieronder zetten we de nieuwe functionaliteiten weer op een rijtje. 

rectangular lasso data points

Rectangular lasso data points (preview)

In mei is de rectangular lasso geïntroduceerd, waarmee je meerdere visuals tegelijk kan selecteren: Je trekt een lasso over de visuals. Dit is nu ook beschikbaar voor data points in bijvoorbeeld een lijndiagram. Hiermee kun je meerdere datapunten in de visual tegelijk selecteren en cross filteren met andere visuals. 

Deze feature is beschikbaar in de volgende visuals: 

  • Line chart
  • Area chart
  • Scatter chart
  • Bar chart
  • Column chart
maintain layer order power bi kasparov

Maintain layer order

Als je in je rapport een visual selecteert, wordt die automatisch naar de voorgrond verplaatst. Maar soms wil je dat de visual juist in de achtergrond blijft. Door maintain layer order aan te zetten en te selecteren, blijft de visual in de achtergrond. 

power bi publish kasparov financials

Search bar workspaces

Wil je een rapport publiceren naar Power BI Service, dan moet je kiezen in welke workspace het wordt gepubliceerd. Vanaf nu is in dit venster een zoekbalk beschikbaar, zodat je bij meerdere workspaces makkelijk de juiste selecteert. 

total labels for stacked visuals kasparov

Total labels for stacked visuals

Voor stacked bar en column charts is nu een total label beschikbaar. Die laat het totaal zien van de kolom, zoals weergeven op de afbeelding hiernaast.

power bi kasparov financials breda

Dynamic formatting measures

De formatting van measures kan dynamisch worden gemaakt, reagerend op de slicers op de pagina. Zet je bijvoorbeeld een slicer op een bepaalde valuta, dan laat de formatting van de measure ook deze valuta zien, zoals in dit voorbeeld. 

Dit was voorheen alleen mogelijk in tabellen en matrices, maar is nu ook mogelijk in de volgende visuals: 

  • Column chart - Bar chart- Stacked column chart - Scatter chart - Line chart - Area chart - Map - Shape map - Waterfall chart - Donut chart - Pie chart - Tree map
Power bi preview features

Preview

Sommige nieuwe features zijn als preview beschikbaar. Dit betekent dat Power BI ze mogelijk nog niet optimaal werken en dat feedback welkom is. Om de preview-features aan te zetten, ga je via File naar Options and settings en kies je voor Options. Er opent een nieuw scherm waarin je kies voor Preview features:

custom visuals power bi

Custom visuals

Er zijn weer een aantal nieuwe custom visuals beschikbaar via app source. We lichten een paar visuals uit. 

Advanced Pie & Donut door xViz

Pie en donut charts worden vaak gebruikt om een deel van het geheel te laten zien. Daar zitten wat haken en ogen aan. Het is aan te raden niet te veel categorieën te gebruiken. Met de Advanced Pie & Donut chart zie je de eerste 5 categorieën, de rest wordt samengevoegd als overig. 

linear gauge power bi kasparov

Linear Gauge

Om bijvoorbeeld actuals vs budget te visualiseren, kun je gebruik maken van de linear gauge visual. De kracht van deze visuals ligt met name in het personaliseren van de data labels en tier classes.

custom visuals downloaden

Custom visuals downloaden

Custom visuals kunnen worden gedownload via AppSource. In het visualisatiepaneel druk je op de optieknop (3 puntjes) en vervolgens op ‘Meer visuals downloaden’. 

Vervolgens opent een nieuw venster met daarin AppSource en kun je de gewenste visual opzoeken en downloaden. Die wordt dan meteen in het Power BI-model geladen.

demo finance dashboard

Mobile

In september zijn features uitgerold voor de mobiele app. Als je een rapport op de mobiele app bekijkt, is de navigatie naar de pagina’s verbeterd en is het nu mogelijk om in en uit te zoomen in elk rapport. 

Wij houden jou op de hoogte