Roompot: van camping naar corporate

Roompot

In korte tijd is Roompot niet alleen uitgegroeid tot de grootste aanbieder van vakantiewoningen in Nederland, maar ook tot een zeer aantrekkelijke werkgever. Na de overname van Landal wordt het bedrijf zelfs de grootste in Europa. De dynamiek en uitdagingen die daarmee gepaard gaan, zijn ook de financiële afdeling op het hoofdkantoor in Goes niet ontgaan. Kasparov Finance & BI ondersteunt Roompot in deze groei. 

Van een camping in Kamperland is Roompot een pan-Europese corporate geworden. Samen met Landal bestrijkt het bedrijf het hele continent met een breed scala vakantiewoningen, van beach houses tot kampeerplaatsen bij de boer. Baptiste van Outryve, corporate communications manager, vertelt over de huidige dynamiek. “We praten met de ondernemingsraden en de mededingingsautoriteit, in die fase zitten we nu. Dat geeft ons de tijd om een nieuwe organisatie vorm te geven.”

Met ruim tweeduizend mensen van Roompot en drieduizend van Landal ontstaat een enorm bedrijf. “Het is een warme overname, waarbij we een nieuwe cultuur willen neerzetten. Een samensmelting van twee bestaande culturen. Dat is essentieel, zeker in onze business, gegrondvest op service en gastvrijheid. Naast high tech hebben we veel high touch nodig. Dat begint met een goede strategie en om die uit te tekenen, hebben we goede mensen nodig. En ook al worden we goed herkend op de arbeidsmarkt, we kunnen partners als Kasparov Finance & BI goed gebruiken.”

Joey Konings is Manager Business Control bij Roompot. Het had niet veel gescheeld of hij was niet eens op gesprek gegaan. Hij had al een mooie loopbaan bij KPMG gehad en een RA-titel op zak, toen hij ging nadenken over het vervolg van zijn carrière. “Ik was op zoek naar een werkveld met gelijkgestemde zielen binnen en buiten mijn vakgebied, om me door te ontwikkelen als stevige business partner.” 

De functie bij Roompot sprak Joey niet meteen aan, omdat hij een eindverantwoordelijke positie ambieerde. Dat is nog steeds zo, maar in gesprek met Lenneke (manager W&S Kasparov Finance & BI) besefte hij dat een tussenstap wijs kan zijn. “Voor een eindverantwoordelijke rol bij een ambitieus bedrijf aan de bovenkant van de middenmarkt, moet je heel bewust bouwen aan je CV. En dan is het heel mooi om te werken bij Roompot, dat de grootste in Europa wil worden. Met de waarde die ik wil toevoegen, krijg ik wellicht de kans intern mijn ambitie waar te maken.”

Achteraf is Joey blij dat hij werd geadviseerd het gesprek met Roompot toch aan te gaan. “Ik had meteen een goede klik met de Director Business Control. In mijn rol moet ik business control echt op de kaart zetten binnen het bedrijf, een team neerzetten, processen professionaliseren. Onder invloed van private equity groeit Roompot hard, met de overname van Landal als grootste wapenfeit. Over de hele breedte moeten we professionaliseren; de integratie met Landal GreenParks is een prachtige uitdaging.” 

Vlieguren maken, noemt Joey dat. “De CFO van de toekomst is een volwaardige business partner. Met mijn ervaring en expertise verwacht ik Roompot te kunnen helpen. Er is behoefte aan structuur, dashboarding en meedenken met business cases. Een van mijn grootste prioriteiten is het opbouwen van een sterk team, dat structuur brengt in de organisatie, proces- en projectmatig aan verbeteringen werkt en zich positioneert als business partner. Daarbij kan ik opnieuw rekenen op de samenwerking met Kasparov Finance & BI. Sterker nog, de eerste versterking is al onderweg!”

Wij houden jou op de hoogte